Magdalene Graversens efterslægt

06a-magdalene_graversen 06b-magdalene_graversen

06c-magdalene_madsen
Magdalene og hendes søn, Gravers’, gravsten på kirkegården i Brejning

6  Magdalene Graversen
Født den 29. september 1875  Nordestgaard i Tim.
Død den 5. marts 1960 i Hanning.

 

Gift den 10. november 1903 i Tim Kirke med Morten Madsen , født den 11. november 1879 som søn af Mette og Ib Madsen, Vorgod.
Morten døde den 18. januar 1963 på Amtssygehuset i Ringkøbing.

 

Ægteskabet blev opløst i 1925.

 

Magdalene blev begravet på kirkegården i Brejning. Morten blev begravet på kirkegården i Rindum.

 

06d-magdalene_madsen
Brejning Kirke

Børn:
6.1  Jens Christian Madsen
6.2  Ib Madsen
6.3  Arnold Marinus Madsen
6.4  Gravers Bach Madsen
6.5  Merrild Michael Madsen
6.6  Jens Nordestgaard Madsen
6.7  Else Kirstine Madsen
6.8  Thorvald Madsen
6.9  Elvira Madsen

 

Læs Elviras erindringer om forældrene her.

 

05e-kirstine_graversenHjemmesiden har fra Lilly Rabjerg (slægts-ID 5.6.3) fået billedet til højre, der skønnes at være fra omkring 1904. Lilly har fra sin kusine, Klara Jensen (slægts-ID 5.3.2) fået billedet med henblik på at lægge det på hjemmesiden. Klaras mor, Else Kirstine Madsen (slægts-ID 5.3) har på et tidspunkt forsøgt at gøre rede for, hvem personerne på billedet er.

 

Efterfølgende har Holger Nordestgaard (slægts-ID 7.2.1) ved hjælp af kirkebøgerne i Assing og Vorgod sogne forsøgt at få styr på fødselsdata m.v. Lilly skriver, at familien havde diskuteret, om ikke billedet var i yderkanten af det , som vores hjemmeside beskæftiger sig med. Hertil skal siges, at det er et meget spændende billede, idet to af billedets hovedpersoners sønner giftede sig med to søstre, der var døtre af Else Kirstine og Jens Christian Graversen i Nordestgaard i Tim.

 

Billedets hovedpersoner er Ib Madsen og Mette Michelsen. Dem ser vi på billedet som nr. 14 og 15. Kirkebogen i Vorgod sogn oplyser, ”at den 31. marts 1865 blev ungkarl og husmand Ib Madsen (41 år) og pigen Mette Michelsen (22 år) viet i Vorgod kirke. Bruden tjener hos gommen.

 

Vi bliver her gjort bekendt med, at Ib er husmand i Assing sogn, og at Mette tjener hos ham, samt at vielsen finder sted i Vorgod. Derfor er det sandsynlig, at Mette stammer fra Vorgod og formentlig er kommet til Ib som husbestyrerinde. Parret første seks børn er født og døbt i Assing, inden familien den 9. august 1874 bryder op og forlader Assing sogn for at blive husmandsfamilie på Vorgod hede. Desuden får vi kendskab til brudeparrets alder, herunder at Ib er 41 år, og således født i 1824. Vi kan derfor gætte på, at hele familien er samlet til Ibs 80 års fødselsdag i 1904 og fotograferet ved den lejlighed.

 

05f-kirstine_graversenHolger Nordestgaard har uden held eftersøgt Mette og Ibs død i kirkebøgerne for Vorgod og Assing sogne. Der har vi senere fået hjælp af Jens Maul, gift med Birgit Høstmark Risom (slægts-ID 5.1.1.1), der kunne oplyse, at parret var begravet på kirkegården i Rind sogn. Det kunne et opslag i kirkebogen for Rind sogn bekræfte, så mange tak for den oplysning.

 

I kirkebogen for Rind sogn oplyses den 29. september 1911 følgende: ”Ib Madsen, død den 29. september 1911 i Orneborg i Rind sogn, begravet den 6. oktober 1911. Han var husmand af Orneborg i Rind sogn, født i Assing, hvor hans forældre, Mads Christensen og Johanne Jacobsdatter var husmandsfolk.

 

I samme kirkebog oplyses den 28. marts 1920 følgende: ”Mette Mikkelsen, død den 28. marts 1920 i Orneborg i Rind sogn, begravet den 3. april. Hun er født den 14. marts 1843 i Vorgod, hvor hendes forældre var Mikkel Pedersen og Inger Marie Larsdatter.”

 

Mette og Ibs gravsten findes stadig på kirkegården i Rind. Den er nu mere end 100 år, og må efter de nyeste bevaringsregler ikke fjernes fra kirkegården.

 

Parrets ældste barn, Johanne Madsen (kaldet Hanne), er født den 6. maj 1866, hjemmedøbt og fremstillet i kirken (Assing) den 17. juni samme år. Som førstefødte datter er hun navngivet efter sin farmor. På billedet ses hun som nr. 5 sammen med sin mand nr. 6 Chr. Arbjerg.

 

Året efter, den 17. november 1867, fødtes tvillingerne Mads og Mikkel Madsen, døbt i kirken (Assing) den 24. november. Efter datidens navneskik blev Mads som den førstefødte søn navngivet efter farfaderen, og næste søn Mikkel efter sin morfar. På billedet er det Mads som nr. 4.

 

Mikkel Madsen blev senere gift med Kirstine Graversen af Nordestgaard (slægts-ID 5). De ses på billedet som nr. 17 og 16 med deres ældste barn Mette Madsen (slægts-ID 5.1) billedet nr. 18, hos sin far. Mette er født i 1900 og er dermed medvirkende til at fastsætte billedet til år 1904.

 

Den 24. april 1870 blev Ane Marie Madsen født og døbt i kirken den 8. maj. Som andenfødte datter er hun delvis navngivet efter sin mormor. Vi ved, at nr. 10 på billedet er Marie, men om hun er denne Ane Marie, eller hun er en yngre søster Sidsel Maria, eller en endnu yngre søster Mette Marie, er usikkert.

 

Den 4. marts 1872 blev Christen Madsen født og døbt i kirken den 17. marts.

 

Den 13. april 1874 kom Sidsel Maria Madsen til verden, døbt i kirken den 17. maj.

 

Den 23. november 1876 blev Mette Kirstine Madsen født, hjemmedøbt og derefter fremstillet i kirken (Vorgod) den 4. november. Hun er det første barn, født efter familiens flyt til Vorgod Hede.

 

Den 11. november 1879 blev Morten Madsen født og døbt i kirken den 16. november. Han blev senere gift med Magdalene Graversen af Nordestgaard (slægts-ID 6), søster til Kirstine Graversen. De ses på billedet som nr. 7 og 8.

 

Den 13. juli 1882 blev Margrethe Madsen født og døbt i kirken den 23. juli.

 

Den 19. august 1886 blev Mette Marie Helene Madsen født, døbt i kirken den 29. august.

 

Den 29. april 1889 fødtes det yngste barn Christian Peder Madsen, døbt i kirken den 5. maj. Han ses på billedet som nr. 24.

 

Vi ved, at nr. 2 og nr. 9 på billedet også er Mette og Ibs børn, men hvem de er, er uklart.

 

Efter oplysningen om, at Mette og Ib Madsen er begravet i Rind, må de på et tidspunkt være flyttet fra Vorgod Hede til Orneborg i Rind sogn. Orneborg er en lille lokalitet i sognets nordvestligste hjørne. Men hvornår flyttede de? Det er lidt vanskelig præcist at fastslå, da til- og fraflytningslisterne på den tid ikke førtes mere. Men kirkebøgerne oplyser, at datteren Margrethe blev konfirmeret i Vorgod i 1896, og datteren Mette Marie Helene blev konfirmeret i Rind i 1900. Så familiens flyt må være sket i de mellemliggende fire år.

 

Hjemmesiden mangler stadig at få sat navne på de sidste personer på det gamle billede. Det skulle glæde os meget, hvis nogen fra slægten kan være os behjælpelige med det.